Zingeving, purpose, bezieling. Lang werden deze termen vooral in de spreekkamer gehoord. Nu ook op het werk!
We willen het toch allemaal? Voluit leven! Echt leven! De sleur doorbreken en stoppen met overleven. Want waarom werk jij?? Geeft je werk zin aan je leven en maakt het je creatief, of voelt het vooral aan als sleur? En stel dat je niet meer zou werken en voldoende financiële middelen hebt om te overleven, wat zou je dan het liefste doen? Lastige vragen die we onszelf weinig stellen, maar die we o zo belangrijk vinden, zoals ik verderop laat zien.
Zingeving is gezond en duurzaam
Iedereen weet dat mensen die intrinsiek gemotiveerd zijn, met meer plezier en voldoening werken én kwalitatief beter werk afleveren. Bezieling is daarom het beste (preventieve) medicijn tegen ziekte, stress en burn-out. We worden niet ziek van werken. We worden ziek van werk waar we huizenhoog tegenop zien en wat niet klopt met onze eigen verlangens, waarden en drijfveren die van binnenuit komen. We worden ziek van het negeren van de innerlijke stem.
Economie is meer dan zaken doen
Het woord economie bestaat uit twee delen: enerzijds ‘oikos’, het Griekse woord voor huis of tempel, en anderzijds ‘nomos’, dat gebruik, beheer en wet betekent. Thomas Moore vertaalt het woord economie dan als: “de wet van het leven”. Economisch belang gaat dan over meer dan alleen het verdienen van geld. “Het heeft te maken met overleven, vervulling, gemeenschap én betekenis.” Werken is belangrijk voor de mens. Het geeft je leven zin en maakt het mogelijk met je verlangens en je talenten aan de slag te gaan. Toch onderdrukken we om allerlei redenen onze verlangens ook heel vaak.
Waar mensen spijt van hebben
We kunnen allerlei redenen geven om de roep van de ziel niet te volgen. Maar misschien is het zinvoller om te kijken wat er gebeurt als je hem niet volgt. Naast ziekte en dood, ligt er spijt op de loer. Spijt om de dingen die niet je gedaan hebt.
Welke economische waarde geef jij aan jezelf? Volgens welke wet volg jij je leven? Sta je af en toe stil om te bedenken waar je later spijt van kunt hebben? Ricardo Semler vertelt in deze TED over zijn oplossing: twee dagen per week “terminal days” instellen. Op die dagen doet hij alvast wat hij zou gaan doen als het eigenlijk te laat is, als hij bijvoorbeeld ongeneeslijk ziek zou worden. Het is een mooie remedie tegen de spijt, maar het is niet de enige. Wat zou jij willen doen?
Om dat te onderzoeken kun je drie dingen doen:
- Gun jezelf tijd en ruimte om te onderzoeken wat voor jou belangrijk is.
- Wat zegt die innerlijke stem?
- Gun jezelf de spijt niet en doe wat belangrijk voor je is.
Lastig om er tijd voor te maken? Om het alleen te doen? Vraag (online) coaching aan!
Literatuur: Thomas Moore: de magie van het dagelijkse leven, ISBN 9789063255138
Written by : Bevlogen Teams
Wij van Bevlogen Teams werken nu 5 jaar met ondernemers en leiders in organisaties aan bevlogenheid en leiderschap. Graag schrijven we over onze kijk op de situaties die we tegenkomen in de praktijk en hopen hiermee soms een ander perspectief op de zaak te geven. Hartelijke groet, Mark, Marjolein en Yolande