Drie tips voor organisaties om werkstress te verlagen

Wat kan een werkgever doen om werkstress en daarmee ziekteverzuim in de organisatie te verlagen?

Ziekteverzuim is gerelateerd aan werkstress

36% van het werkgerelateerde ziekteverzuim ontstaat volgens onderzoek van TNO door werkstress. Dat is toch de moeite waard om aan te pakken? De grootste oorzaken van werkstress gaan over te hoge taakeisen en te weinig autonomie. Een andere veelgemaakte fout: het idee dat medewerkers gemakkelijk vervangbaar zijn door een andere met dezelfde ‘functietitel’ of taken er wel even bij doen. Met werkstress en ziekteverzuim als resultaat. Drie tips om hiermee om te gaan:

1. Ken de talenten, drijfveren en behoeften van je medewerkers

Het is een open deur, maar wel belangrijk. Zolang je als manager je medewerkers (te) veel laat doen waar ze geen energie van krijgen, dan voelt alles zwaar en veel. Niet alleen voor die ene medewerker, maar voor het hele team. Andersom voelt het hele team dat het beter presteert bij de eerste medewerker die echt doet waar hij of zij goed in is. Alleen goede solisten kunnen samenwerken. Zolang je niet boven je taakgebied uitstijgt, kun je niet goed met anderen samenwerken. Dat zorgt weer voor extra druk (en sturingsbehoefte) als leidinggevende.

2. Juiste medewerker op de juiste plaats

Taken veranderen, organisaties passen zich aan. Dat is nodig om te overleven. Maar hoe zorg je dan dat je de juiste medewerker op de juiste plaats krijgt? Sommige mensen kiezen voor een plaats in het spel omdat ze zekerheid zoeken, of gewoon een baan. Verwacht dan niet dat ze hun verantwoordelijkheid nemen en zeker niet die voor het team. Als je wel wilt dat ze hun plaats innemen, dan gaat het je veel moeite en (controlerende) energie kosten om ze daar telkens op te wijzen. Voor beide partijen is het dan beter om iets anders te verzinnen: neem tip 1 als uitgangspunt.

3. Zorg voor vruchtbare grond

Een organisatie is als een eco-systeem. Alles draagt bij aan het klimaat in dat systeem. Het gaat om kleine dingen. Laat mensen niet maanden in ongewis over een nieuwe plek. Zorg voor momenten dat ‘de onderstroom’ ruimte krijgt door bijvoorbeeld elke vergadering te starten met een kort rondje ‘hoe is het’. Creëer ontspanningsmomenten en evalueer met elkaar over hoe het gaat. Plezier gaat over werken én ontspannen. Maak ruimte voor nieuwe ideeën. Sluit oude zaken ritueel af en laat op dat moment oude procedures en afspraken los. Wees transparant als leider. Kortom, doe wat nodig is om je medewerkers zich lekker te laten voelen in en op het werk.

Als je kinderen hebt kun je dit checken: neem jij je kind graag mee naar je werkplek en laat je deze trots zien? Zo ja, dan werk je op vruchtbare grond.

Dit artikel is mede gebaseerd op het werk van Jan Bommerez en het Instituut voor Psychosynthese.

Written by : Bevlogen Teams

Wij van Bevlogen Teams werken nu 5 jaar met ondernemers en leiders in organisaties aan bevlogenheid en leiderschap. Graag schrijven we over onze kijk op de situaties die we tegenkomen in de praktijk en hopen hiermee soms een ander perspectief op de zaak te geven. Hartelijke groet, Mark, Marjolein en Yolande

Nieuws in je bus

Vier keer per jaar het laatste nieuws over bevlogenheid, leiderschap en evenementen.