Winter “stilte”

Hoe vaak gebeurt het niet, dat iets al bezig is en dat je denkt “hoe was het begin eigenlijk?”, hoe kwamen we op het idee?” Vaak is het niet terug te halen en dat klopt ook, want het begin is onzichtbaar. Alles begint in het donker.

Het begin is onzichtbaar

Dat is mooi te zien in dit filmpje over de groei van een eikeltje.

Het eikeltje wordt geplant in september. Dan is het logisch dat je niet meteen wat ziet. Maar er verstrijken maanden en maanden en nog altijd is er niets te zien. Toch gebeurt er – ondergronds – heel veel en dat kunnen we meebeleven in de film. Het is ongelooflijk hoeveel ontwikkeling en groei ervoor nodig is om in maart boven de grond te komen. Het eikeltje is dan al zes maanden bezig.

Stilte en onrust

Ook wij zijn onderdeel van de natuur en dus van de seizoenen. Als ik in het bos loop kan ik overvallen worden door diepe rust die het bos uitstraalt. Als ik die rust tot me door laat dringen, voel ik mijn eigen onrust opkomen: plannen, ideeën, Ik ben nieuwsgierig en ongeduldig naar wat het komende jaar brengen zal. Het liefste zou ik het gras uit de grond omhoogtrekken in plaats van te wachten tot al het gezaaide boven de grond uitkomt. Want we hebben geen filmpje dat ons houvast geeft door te laten zien wat er allemaal al bezig is. Het vraagt veel vertrouwen en geduld om niet alvast in de grond te gaan graven om te zien of er iets groeit.

Wat ontwikkelt zich in jou?

De winter komt er nu echt aan. De eerste sneeuw is gespot in Limburg en in Friesland. Hagelbuien wisselen strakblauwe Nederlandse luchten af. Zo is het zonnig en een half uur later doe je de lamp aan omdat het te donker is om een boek te lezen. Tijd om ons af te vragen: wat hebben we geplant of gepland in september dat in ons nu aan het ontwikkelen en groeien kan? En als het plantje dan boven de grond komt, dan kunnen we met Oosterhuis zeggen:

“Ik, zegt hij, ga iets nieuws beginnen.

Het is al begonnen, merk je het niet? “

[Huub Oosterhuis]