Wat doe jij aan het eind van het jaar? Gebruik de winter!

Laatst was ik bij een bedrijf op bezoek. Ik zag gestreste mensen die met witte gezichten en weinig werkplezier, laat staan bevlogenheid. Ze spraken vooral over meer klanten, meer werknemers en nieuwe projecten. ‘De aanvraag is er gisteren uitgegaan, hopelijk valt hij nog in december’

Eindsprint

En ik wil het niet, maar word erin gezogen die middag, in de drukte en de haast, in de sprint die deze organisatie probeert te maken. Vanwaar die haast? 2018 was toch al een goed jaar? Als ik thuis ben zie ik deze mensen in mijn verbeelding nog steeds rennen, nu met een groot zwaar blok aan hun achterste been. Alleen het voorste been doet het. Ze hinken. Het ziet er raar en zwaar uit.

Waar is de inspiratie en werkplezier gebleven?

Wat is er toch aan de hand? En ik ga terug naar de vraag die me gesteld was daar. “Wat ga je nog doen in december? Wat start je nog op? “Nou, niet zoveel zei ik. In december wil ik vooral zaken afronden. Stilstaan, rust nemen, lijstjes wegwerken, de laatste cursusdagen afronden bij een klant en evalueren met andere. Nog een blog schrijven, afspraken voor januari maken en volgend jaar fris beginnen”.

De maand van inkeer

De natuur trekt zich terug, planten sterven of trekken zich terug onder de grond. Vogels vliegen naar het zuiden, vissen gaan dieper in het water. Wij mensen vergeten soms dat wij ook onderdeel zijn van dezelfde natuur. Als dan aan het eind van het jaar blijkt dat we nog niet in de buurt van ons doel zijn gekomen, proberen we het goed te maken door een versnelling in te zetten. Als we ons doel wél gehaald hebben, stellen we snel nog een nieuw doel. Het gebeurt in budgetgestuurde organisaties (budget  voor 2018 moet op) en in commerciële organisaties (kunnen we extra verdienen om uit te breiden?)

December = afremmen

Het is net alsof we aan het eind van het jaar ineens vergeten wat lopen is. Daarvoor hebben we echt beide benen nodig, zeker als we willen rennen. Het achterste been is het been van het behoud, van het oude, van het reeds behaalde resultaat. Het voorste been van de nieuwe, onbekende toekomst, nieuwe opdrachten, nieuwe mensen. Als we een voorbeeld nemen aan de natuur, dan is het tegenovergestelde van sprinten nodig: met het voorste been een stapje terug: bijtrekken en afremmen.

De tijd nemen om stil te staan

Stoppen met hinken en tijd maken om stil te staan, dat is nodig tegen het einde van het jaar. Als het nog niet is gelukt om je verwachting te realiseren, hoe is dat zo gekomen? Wat kun je leren van dit signaal? Als je je doelstelling al wel hebt behaald, waarom zou je dan weer een nieuw stellen voor dit jaar? Waarom nóg harder werken? De bekende Braziliaanse ondernemer Ricardo Semler heeft daarvoor een simpele oplossing waarover hij vertelt zijn Ted Talk (vanaf 6:20 min.):

“Dus we zeggen dingen als “laten we afspreken dat je 57 items per week verkoopt. Als je ze woensdag al allemaal verkocht hebt, ga dan alsjeblieft lekker naar het strand. Anders bezorg je ons een probleem: wij moeten extra produceren, voorraad maken, we moeten nieuwe bedrijven kopen, we moeten onze concurrenten overnemen, we moeten allerlei dingen extra doen, omdat jij teveel items verkoopt. Dus ga naar het strand en begin maandag opnieuw.”

We vergeten dan dat ons achterste been steeds meer weerstand veroorzaakt als het blok van de niet-afgeronde zaken. “Nog even dit en nog even dat in gang zetten”. Zonder ruimte voor rust, voor ont-spanning.

Drie tips om te profiteren van de winter:

  • Neem de tijd om het jaar af te ronden. Investeer daarin en neem daarvoor een voorbeeld aan de natuur. Trek een jas en stevige schoenen aan, maak een lange wandeling, dan kun je het met eigen ogen zien. Met andere woorden: neem even afstand, kijk terug en maak de balans op van het afgelopen jaar. Evalueer en schoon jouw niet-afgeronde zaken op.
  • Weet waar je staat. Weten waar je staat is essentieel voor het maken van nieuwe plannen. Wil je weten hoe je het beste uit je mensen haalt? Neem contact met ons voor een vrijblijvende eerste kennismaking!
  • Maak die plannen zonder ze meteen uit te voeren. Denk ze goed door maak tijd om aan het eind van 2019 weer stil te staan. Gebruik de winter als de hersteltijd na een wedstrijd. Zodat je in 2019 weer klaarstaat voor een nieuw jaar, nieuwe kansen en een nieuwe wedstrijd.