FAQ items aan het laden...
Teambuilding2019-02-04T16:42:10+01:00

Trots en bevlogen

Een bevlogen team haalt het beste in je bedrijf naar boven. Dat levert je niet alleen meer omzet op, maar ook meer werkplezier en een lager ziekteverzuim. Trotse bevlogen teams zijn beweeglijker en teamleden hebben meer zelfvertrouwen. Hoe doen wij dat, wat is het geheim van een goed team? Dat lees je hier.

Waarom teamcoaching?

Als leidinggevende of als eigenaar van een bedrijf herken je vast wel dat een team niet lekker samenwerkt. We zien meestal twee problemen in organisaties:

  1. Een team of bedrijf dat een ongezonde werkethiek kent met (bijna) burn-outs als gevolg. Als leidinggevende vraag je je dan regelmatig af hoe je mensen kunt afremmen.
  2. Een gouden kooi waarin niet het beste uit mensen wordt gehaald en samenwerking moeizaam verloopt. Als leidinggevende vraag je je af hoe je mensen zelfstandiger krijgt zodat ze meer eigenaarschap tonen.

Het probleem is dat teams die wel goed en gezond samenwerken meer omzet en meer klanten opleveren. Het verloop van personeel; mensen die het bedrijf verlaten omdat het team niet lekker loopt of omdat de relatie met de leidinggevende slecht is, kost meer dan je denkt. Alleen al een nieuwe medewerker aannemen die gezocht en ingewerkt moet worden-natuurlijk verloop in een bedrijf is gezond- maar als het personeel te snel een bedrijf verlaat, dan is er iets aan de hand. Ook een gouden kooi waarbij mensen helemaal niet bewegen is ongezond voor zowel de individuele ontwikkeling als die van de organisatie.

Mark Hullegie van bevlogen teams:

´het is allang wetenschappelijk bewezen dat een goed werkend team veel meer (2,5x – 4,5x) voor een organisatie betekent in omzetgroei en minder kost dan een team zonder teamspirit.’

Onderstroom

Als leider zie je helaas niet zelfwaar de problemen in het team zich schuilhouden. Die worden namelijk graag voor je verborgen gehouden. Je bent onderdeel en (deels) veroorzaker van de onderstroom. Het team heeft zelfs een belang om het zo te houden.

Wij van bevlogen teams zijn erin gespecialiseerd om te onderzoeken waar het echte teamprobleem zich bevindt. Dat doen wij aan de hand van onze bergmethodiek. Vervolgens werken wij aan een set interventies die precies past bij jullie situatie. Dat kan tot gevolg hebben dat bijvoorbeeld de sfeer verbetert. Zelfs dat het team veel zelfstandiger en met meer plezier gaat samenwerken. Het verloop en ziekteverzuim daalt. En … jouw omzet stijgt!

Daarom Bevlogen Teams

Als wij van bevlogen teams een bedrijf bezoeken zegt een leidinggevende vaak: ‘ik heb helaas net twee mensen ontslagen, maar nu gaat het weer goed, dus jullie zijn te laat’.  Toch is dat niet zo. Het is een interventie op het 1eniveau en dat betekent dat er drie nog niet zijn aangepakt. De kans dat het probleem terugkeert is dan 100%.

Om duurzaam en effectief te zijn onderscheiden wij vier niveaus in onze interventies:

  1. Spel: mensen en teams hebben behoefte aan respect. Een team dat zich verbeeldt succesvol en zinvol bezig te zijn, kan de wereld aan;
  2. Speler(s): mensen zijn groepsdieren en hebben van nature behoefte aan contact met anderen;
  3. Plaats: mensen en teams hebben behoefte aan een heldere structuur en afspraken: de basis moet op orde zijn om lekker samen te werken;
  4. Context: mensen en teams zoeken steeds meer betekenis in hun werk en een inspirerende context.

Hoe werkt het model Spel, Speler, Plaats?

Ooit is elk bedrijf begonnen met een bedoeling, een missie. Het opgerichte bedrijf was de vorm om een spel te gaan spelen: het consultancyspel, het luchthavenspel, het bouwspel enzovoort. De spelregels die erbij horen zijn spel-specifiek. Ze vertellen hoeveel plaatsen of posities op het speelveld nodig zijn en welke taken nodig zijn om het spel zo goed mogelijk te kunnen spelen. De spelers, werknemers, directie, nemen elk een plaats in. Daar hebben zij voor gekozen. Hoe zij functioneren is afhankelijk van veel factoren en dat noemen wij het systeem, de context.

spel speler plaats model voor organisatiegroei

Spel speler plaats model voor organisatiegroei

Door zo naar een team of organisatie te kijken is het mogelijk snel te doorzien waar in het systeem de natuurlijke groei wordt belemmerd en wat nodig is om te komen tot meer bevlogenheid. De uitkomst is vaak verrassend, mensen in uw team werken beter en doelgerichter. Iedereen weet weer wat hij of zij moet doen maar ook hoe.

Een team is geen groep mensen die samenwerkt. Een team is een groep mensen die elkaar vertrouwt. Simon Sinek

Spreekt dit aan?

Wij maken onder andere gebruik van de kracht van verbeelding. Deze manier van werken maakt ons uniek in ons vak. Maar het is een bewezen techniek die zelfs door topsporters beoefend wordt. Een sprekend voorbeeld hiervan vind je hier.

In als onze trajecten kort of lang zoeken we diepgang op én maken zaken concreet. Je kunt ervan uit gaan dat wij ook het traject toetsen en dat jij als directeur of leidinggevende ook duidelijk voortgang in het team ziet en merkt. Dat maakt het werken met bevlogen teams juist zo inspirerend!

Ook meer uit je teams halen? Neem contact met ons op.

Een tweedaagse ‘verbindingsreis’ om elkaar beter te leren kennen. Dat was de opdracht van de opdrachtgever. Geen psychologisch gedoe, want daar waren zij klaar mee, maar een gezellige reis die verbindend werkt. Het resultaat na de tweedaagse: ik ken en begrijp mijn collega’s nu veel beter en de samenwerking verloopt ook beter. Beoordeling: zeer goed

Deelnemer Wiebe zei het zo: ‘verbinding maken doe je zelf, verbonden blijven doe je samen als team’.

Met het team op vakantie

Vraag van de opdrachtgever: in ons team zijn recent meerdere nieuwe mensen aangesloten. We willen elkaar in een middag beter leren kennen en samen bedenken wat er (nóg) beter kan qua sfeer en communicatie in onze praktijk.
Onze aanpak: we wilden een ontspannen vakantie creëren tijdens een check-in visualisatie om vervolgens in die sfeer met de 6 hoeden van Bono te bedenken wat nog beter kan.
Ik heb een goed gevoel bij de middag, een open sfeer en leuk dat er goede ideeën uit zijn gekomen. De meditatie mocht nog wat langer duren. Het was voor het eerst dat we een middag lieten faciliteren en dat beviel.

Marja Versteeg, Gezondheidscentrum de Heeze

Thuis in je team traject

Duur: 6 maanden. In dit team werd slecht samengewerkt tussen de seniors en de juniors. Op de ‘thuis in je dag’ werd geoefend met samenwerking. Het was uitdagend en leuk.
Resultaat: ervaren teamprestatie, betere samenwerking en beter staat de eigen taak uit te voeren.
Mark is makkelijk benaderbaar en zowel betrokken bij mij als leidinggevende als bij het team. Hij kan zich goed inleven in wat je nodig hebt en wat er nodig is. Hij is direct en doortastend in zijn handelen en kan een situatie goed inschatten.

Arnoud, Schiphol Group

Commerciële slagkracht

Een kort teambuildingstraject met een helder doel: het vergroten van de commerciële slagkracht. Wat indruk maakte is het waarderen van het verleden door ‘de totempaal’ en de ‘teamopstelling’ waarin het team de gewenste taken in beeld kon brengen. Resultaat: Heldere rolverdeling, formalisering afspraken, toekomstvisie, trots op het verleden, klaar voor de toekomst.
Het werkte verhelderend om samen met de mannen terug te blikken en te benoemen wat we al bereikt hebben in al die jaren.

Anoniem directielid

Nieuwsgierig?

Teamcoaching ook wat voor jouw team? Maak dan een afspraak met Mark 0618543750. Wilt u eerst weten wie Mark is? Kijkt of hij en de andere mensen van Bevlogen Teams je aanspreken.

Lees het nu: