Gig economy: wil jij meer Gig in je team?

Vrijwel alle banen op vacaturebanken worden fulltime aangeboden. Dat is toch niet meer van deze tijd?

Steeds meer mensen willen echt aan ‘hun missie’ werken. Bijdragen aan een betere maatschappij, hun talenten ontdekken en zich inzetten voor een betere en mooiere wereld. Alleen… heel vaak kun je daar (nog) geen geld mee verdienen. Toch moet de schoorsteen roken. Accepteer je dan toch maar die fulltimebaan en zet je jouw droom aan de kant? Veel liever willen deze mensen een parttime functie. En werkgevers, wordt het niet eens tijd om op een andere manier je functietaken te laten vervullen?

Frisse buitenstaander

Laatst las ik op Managementsite.nl dat we op weg zijn naar de Gig economy, ook wel “klusjeseconomie” genoemd: werken vanuit losse klussen en projecten in plaats van die vaste baan. We gaan collectief steeds vaker van de ene klus naar de andere. Van het ene project naar het volgende. Dat vinden de meeste mensen mensen leuk. Uit eigen ervaring sprekend is het voor mij gezond en houdt het me scherp om parttime en op projectbasis te werken. Juist doordat ik op veel verschillende plekken kom, blijf ik scherp en fris.

Ik merk zelfs hoezeer ik meer van waarde ben door niet helemaal op te gaan in de bedrijfscultuur, maar de frisse buitenstaander te zijn.

Volgens mij verstaan veel werkgevers dat niet goed. Klopt dat? Denk je dat een buitenstaander minder betrokken is? Dat een buitenstaander zich niet committeert aan het team of aan de organisatie?

Liefde is deelbaar

Dat is zoiets als dat je in de liefde maar van één persoon iemand tegelijk kunt houden…en jij weet ook dat dat niet klopt. Ik durf zelfs te stellen dat het omgekeerde waar is. Wij kunnen er juist meer volledig zijn als we er niet altijd zijn. Dan blijft wat je te bieden hebt ook veel aantrekkelijker. Vaders en moeders die weinig thuis zijn, roepen het verlangen bij kinderen op naar meer contact. Andersom: blijf maar eens een paar maanden thuis en zie dan hoe graag je kinderen je even weg wensen.

Paradoxaal genoeg is liefde oneindig deelbaar

Juist mensen die langdurig werken bij een werkgever raakt de liefde voor het bedrijf vaak sleets. Ze worden teleurgesteld, voelen zich gekwetst, raken beschadigd en lijken daarom helemaal niet meer betrokken. Juist dan is het fijn om ook op andere plaatsen te werken. Misschien op plaatsen waar je wel je hobby kunt uitoefenen of kunt bijdragen aan een betere wereld. Het idee dat je dat allemaal in één baan vindt, is voor mij een achterhaald concept. Je kunt je liefde voor je vak op veel plaatsen uitoefenen.

Maar hoe kan het dan anders?

Waarom zou je het niet proberen als team om de taken anders te verdelen? Dat kan al op kleine schaal, maar wel op een manier die meer past bij een “Gig economy”? Dat vraagt uiteraard wel om een plan. Het vraagt om betrokken medewerkers die “gig” willen denken en doen – vaak eerst vanuit die vaste baan. Als leidinggevende vraagt het om visie en flexibiliteit. Het resultaat? Dat het werk voor iedereen gevarieerder en leuker wordt!

PS: behoefte aan advies over “hoe meer GIG in mijn team? Nodig BT uit voor een vrijblijvend gesprek en advies.