Amerika: land van de mogelijkheden

Ik rij al een tijd door het uitgestrekte en onbewoonde Wyoming. Overal dorre, droge prairies en weinig huizen. Als je er rondloopt is het alsof de omgeving het water uit je lichaam trekt. Daar snakken ze dagelijks naar een frisse regenbui.

Brandgevaar

Ik rij al een tijd door het uitgestrekte en onbewoonde Wyoming. Overal dorre, droge prairies en weinig huizen. Als je er rondloopt is het alsof de omgeving het water uit je lichaam trekt. Daar snakken ze dagelijks naar een frisse regenbui.

Fire Danger RatingElke dag zie ik wel een bord langs de weg waar op het brandgevaar gewezen wordt: “severe” en zelfs “extreme”. Ik kom in Yellowstone aan. Ook daar wordt gewaarschuwd voor droogte. Toch is vuur stoken op de camping toegestaan, zelfs in dat droge nationale park. Een goede BBQ is niet weg te denken en brandhout is overal te koop. Dus stook ik net als andere kampeerders elke dag een vuurtje. Om water op te koken en worstjes op te braden. Het hout ervoor sprokkel ik in het bos achter de tent zelf bij elkaar. Hoewel het overal kurkdroog is, mag je je passie voor vuur gewoon uitleven.

Vuur zorgt voor vernieuwing

In Yellowstone hebben ze ontdekt dat vuur zorgt voor vernieuwing. Het creëert nieuwe soorten planten en vegetatie en het biedt ruimte aan andere soorten dieren. Het is gezond om zo nu en dan een goede brand te stoken. Dat doen ze bij voorkeur wel gecontroleerd. Dan is er die grote brand van 1988. Er staat borden die erover vertellen en ook de rondlopende rangers doen dat graag. Al het vuur, of het nu bedoeld is of niet, lijkt een passie te genereren. Bij de rangers, bij de bezoekers en bij mij.

Water dooft het vuur

Als vuur stoken nu overeenkomt met passie aanwakkeren, wat is dan de betekenis van regen en van nattigheid? Want inmiddels ben ik weer thuis, in een koud en nat Nederland.

En ik besef dat in de meeste teams hier geen sprake is van dorheid, maar van teveel water. Goede ideeën worden niet aangewakkerd maar verdronken met een plens water van argumenten, politieke antwoorden en angstaanjagende verhalen. In plaats van vuren ontsteken proberen we het water te verdringen met logica en met rationele argumenten. Nederlanders zijn niet voor niks goed in het droogleggen van gebieden. Het inpolderen en polderen.

“Wie wil zoekt mogelijkheden. Wie iets niet wil, zoekt een reden”

Water en vuur zijn beiden nodig

En water en vuur zijn beide zo van belang. Het stoken van een vuurtje stoken is “fun” en belangrijk en zelfs cruciaal om een nieuwe stap te zetten. Oude concepten en plannen moeten soms verbrand worden om ruimte te maken voor nieuwe. Teveel vuur is echter gevaarlijk en kan alles verbranden. Af en toe een plens water is gezond en noodzakelijk. Anders groeit er niks. Maar met teveel water gaat het stinken en rotten en wordt het land ook onvruchtbaar.

Hoe helpt dit een team?

Aan water is geen tekort in Nederland. De reis naar Amerika heeft me stil laten staan bij het belang van vuur. Dus ook na de vakantie zal ik vuurtjes blijven stoken. Zal ik de smeulende kooltjes in teams aanwakkeren, zodat er gezonde vuren ontstaan, die oude concepten verbranden om ruimte te maken voor het nieuwe.