Loading...
Energy 2018-03-06T14:43:04+00:00

Need for energy?

  • Het is altijd druk, hoog ziekteverzuim, burn-out
  • Er is ontevredenheid bij de mensen
  • We hebben betrokken medewerkers, maar het werkt niet. De accu loopt leeg.
  • We werken keihard maar halen er niet uit wat er in zit
  • De beste mensen gaan weg bij het bedrijf

Waarom energy?

“Alle werk leidt tot energieverlies en uitputting”. “Het weekend heb ik nodig om bij te komen van de week”.  Veel mensen leven van vakantie naar vakantie. Of ze “tellen de kerstbomen tot hun pensioen”.

Wat is er nodig als werk het gevoel geeft dat het leidt tot opbranden en een gevoel van leegte?
Dat is een nieuw perspectief op dat werk.

Geen perspectief hebben leidt tot rare toestanden. Toen Mark manager was, zag hij het bij een van zijn medewerkers. In de vrije tijd was hij actief voor de gemeenschap, regelde zelfstandig subsidies en donaties, maar op het werk kon hij nog geen dag vooruit kijken.

Zodra er weer perspectief is, dan kun je iets veranderen. Het punt is dat je dat andere perspectief niet zomaar hebt. Het is zelfs zo dat je een ander mens nodig hebt om tot een perspectiefwissel te komen. Zelf zit je “gevangen” in je eigen perspectief. Wat je niet ziet, dat zie je niet, want anders had je het wel gezien.

Programma Bevlogen Teams

Wat doen wij?

Wij werken aan perspectief. Dat doen we door allereerst uit te gaan van de feiten. Wij faciliteren teams om gezamenlijk stil te staan bij de feiten. We brengen die gezamenlijk en vaak visueel in kaart, bijvoorbeeld door middel van een tijdlijn of een totempaal. Het team kan leren kijken naar de gebeurtenissen zonder daarover te oordelen.
Om verder te kunnen, is stilstaan en het waarderen van het verleden een noodzakelijke stap. Is die stap gezet, dan ontstaat er ruimte voor nieuw perspectief, nieuw gedrag en nieuwe mogelijkheden. We noemen dit proces “schakelen”.

Hoe werkt schakelen dan?

Vergelijk schakelen met het werken met de versnellingsbak in een auto. Schakelen kent drie stappen:

  1. Constateren dat er iets niet lekker loopt: als je blijft rijden in zijn 1 moet je hard werken, maak je hoge toeren en verbruik je veel brandstof. Als eerste laat je het gaspedaal los.
  2. Schakelen naar zijn ‘vrij’. Je ‘ontkoppelt’. De motor draait stationair door. Een heidag is her een mooi voorbeeld van en iedereen weet hoe “anders” het voelt op zo’n dag. Veel organisaties vergeten op dat moment door te schakelen en komen weer terug in de oude versnelling.
  3. Inzet van de kracht van de verbeelding maakt het mogelijk om creatief en meer gezamenlijk verder te gaan. Als dat lukt, zie je het verschil: lagere toeren, minder lawaai, minder energieverbruik én je komt ook nog sneller vooruit. “je kunt iemand niet uitleggen hoe zout smaakt”. Dat geldt ook hiervoor: dit kun je alleen ervaren.

Ervaringen

Ander geluid

Een middelgrote technisch vestiging van internationale organisatie heeft 55 monteurs en stafmedewerkers in dienst. In vijf jaar tijd verslijt de Nederlandse vestiging drie directeuren. Het moederbedrijf “redt” de vestiging steeds en zet Bevlogen Teams in voor een “ander geluid”.

In een reeks workshops brengen medewerkers van verschillende teams en ‘back-office’ een dag samen met elkaar door. Op die dagen werd duidelijk hoe erg het is: de betrokkenheid bij de organisatie ligt veel lager dan verwacht. Deze workshops (de feiten op tafel) leidde niet alleen bij de medewerkers, maar meer bij de directie, tot bewustwording. De feiten hebben daar geleid tot nieuw perspectief, waarna een nieuwe strategie uitgewerkt kon gaan worden.

Vertrouwen bouwen

Yvonne is directeur in een grote semi-overheidsorganisatie.

De sfeer was slecht en er was een hoog ziekteverzuim. We moesten na de reorganisatie weer vertrouwen bouwen. Wat het extra lastig maakte, was dat de afdeling onder druk stond om te presteren en dat we dus ook snel resultaat moesten laten zien. Veel medewerkers wantrouwden het management en wilden niet meer veranderen. Ze begonnen al te zuchten als ik binnenkwam.
Bevlogen Teams voelde aan wat er nodig was. We hebben speciale workshops gedaan met verbeelding, Eerst werd er wat gniffelend gedaan over “het plan van Yvonne” maar toen we startten met een speels competitie-element werd het een bron van creativiteit, verbinding en innovatie. Het winnende team werd beloond met een leiderschapsreis. De teams werken nu met kleine experimenten continue aan verbeteringen. Een enkeling heeft een andere positie gekregen. Laatst stond er een glunderende collega in mijn kamer met een prachtig boeket van een klant.

Hoever laat jij het komen?

Is het noodzakelijk dat er nu iets gebeurt? Hoeveel ziekteverzuim is de grens? Hoeveel goede mensen gaan er weg voordat jij ingrijpt? Hoe lang wacht je nog? Tot er van buitenaf ingegrepen wordt?

Wil jij de verandering inzetten? Bel dan nu voor een vrijblijvende afspraak met Mark 0618543750.

We are not designed to work as computers, we are designed to make waves. – Tony Schwartz, energyproject

Lees het nu: